Miközben a tea finom aromáit ízlelgetjük, talán nem is gondolunk arra, hogy a tea milyen gazdag olajtároló. Az illatok aromák nagy részét a tea illóolajai szolgáltatják. A növények illóolajként, esszenciaként tartalmazzák az olajokat a tea az alábbi táblázatban felsoroltakat gyűjti és raktározza magában. A fermentáció során módosuló katechinek mellett ezek az olajok a felelősek a tea illatáért, ízéért, gyümölcsösségéért, vagy virágos, parfümös mellékízeiért. Az olajok szinte azonnal kioldódnak a levélből és szupervékony filmként vonják be a tea felszínét, iváskor azonnal a szájpadláshoz és az orrcsatornán át a szaglóhámhoz jutnak. A tea a szájpadláson illatozik, a nyelvünkön terjed szét és a torkunkban ízlik. Kínában a teamag olaját vonják ki és árulják drága gyógyszerként. Talán nem fölösleges figyelmeztetnünk, hogy a teaolajként reklámozott, fogkrémben is felbukanó teafa olaj nem a Camellia sinensis, hanem a Melaleuca alternifolia termése.

OlajesszenciaAromájaFelhasználás területe
linaloolédesgyulladáscsökkentő, fertőtlenítő szerek
linalol -oxidédesgyulladáscsökkentő, fertőtlenítő szerek
geraniolvirágos, rózsaillatparfümök, rovarírtók
fenilacetátdehidvirágos, jázminillatparfümök, sterilizálószerek
nerolidolgyümölcsös 
benzaldehidgyümölcsösmandulaolaj, fertőtlenítő
metil szalicilátgyümölcsösételízestés, rovarriasztó
Feniletanolgyümölcsös 
Transz 2 hexanolfrissesség 
N-hexanolfrissesség 
Cis-3-hexanolfrissesség 
Bétaionolfüves illat