Miközben a tea finom aromáit ízlelgetjük, talán nem is gondolunk arra, hogy a tea milyen gazdag olajtároló. Az illatok aromák nagy részét a tea illóolajai szolgáltatják. A növények illóolajként, esszenciaként tartalmazzák az olajokat a tea az alábbi táblázatban felsoroltakat gyűjti és raktározza magában. A fermentáció során módosuló katechinek mellett ezek az olajok a felelősek a tea illatáért, ízéért, gyümölcsösségéért, vagy virágos, parfümös mellékízeiért. Az olajok szinte azonnal kioldódnak a levélből és szupervékony filmként vonják be a tea felszínét, iváskor azonnal a szájpadláshoz és az orrcsatornán át a szaglóhámhoz jutnak. A tea a szájpadláson illatozik, a nyelvünkön terjed szét és a torkunkban ízlik. Kínában a teamag olaját vonják ki és árulják drága gyógyszerként. Talán nem fölösleges figyelmeztetnünk, hogy a teaolajként reklámozott, fogkrémben is felbukanó teafa olaj nem a Camellia sinensis, hanem a Melaleuca alternifolia termése.
| Olajesszencia | Aromája | Felhasználás területe |
| linalool | édes | gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő szerek |
| linalol -oxid | édes | gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő szerek |
| geraniol | virágos, rózsaillat | parfümök, rovarírtók |
| fenilacetátdehid | virágos, jázminillat | parfümök, sterilizálószerek |
| nerolidol | gyümölcsös | |
| benzaldehid | gyümölcsös | mandulaolaj, fertőtlenítő |
| metil szalicilát | gyümölcsös | ételízestés, rovarriasztó |
| Feniletanol | gyümölcsös | |
| Transz 2 hexanol | frissesség | |
| N-hexanol | frissesség | |
| Cis-3-hexanol | frissesség | |
| Bétaionol | füves illat |
